Het verhaal achter Absolem Prolab

Gepost op 02-01-2018

Bruno
door
Bruno
Het verhaal achter Absolem Prolab

Lees hier hoe Absolem Prolab ontstond en wat onze plannen en ambities zijn. (Press release, september 2016.)

mechels bedrijf zet belgische maakindustrie op de kaart

Het Mechelse bedrijf Absolem kocht de Laserlabs van Philips Lighting Turnhout. Onder de naam Absolem ProLab wil het de Belgische maakindustrie op weg zetten naar efficiënter en beter produceren.

De ambitie: onze lokale maakindustrie hier houden

 

Her en der in België knutselen particulieren met 3D-printers en lasers in zogenaamde FabLabs aan hun prototypes. Absolem ProLab doet hetzelfde, maar op grotere schaal: voor industriële klanten en toepassingen, met meer dan 20 verschillende laserbronnen, 3D-printers en uitgebreide meet- en testinstrumenten. Door innovatie te koppelen aan zin voor kwaliteit hopen de stichters om productiebedrijven in de eigen regio te houden. Oprichter en CEO Bruno Dejaeghere: “Bedrijven komen geleidelijk terug van offshoring, het verplaatsen van hun productie naar lageloonlanden. Meer en meer ondernemingen geloven in reshoring: bewust hun productie hier houden. Wij ondersteunen graag die ontwikkeling met onze geïntegreerde aanpak, onze brede expertise en unieke uitrusting. Met Absolem ProLab willen we ondernemers en bedrijven bijstaan om ideeën van bij ons… ook te maken bij ons.

"Wij geloven in reshoring: bewust productiefaciliteiten hier in België houden. Met Absolem helpen we om dat waar te maken." - Bruno Dejaeghere

Prototypes, processen en productiebegeleiding

 

Absolem ProLab gaat voor haar klanten prototypes van producten maken met behulp van de nieuwste technologieën, waarvan lasertechnologie momenteel de kern is. Dit kan gaan om een component of een volledig product. Het bedrijf helpt haar klanten ook om bestaande producten, componenten en prototypes goedkoper te ontwikkelen en te verbeteren. Daarnaast bepaalt en verbetert Absolem ProLab ook volledige productieprocessen en productieapparatuur. De beste oplossingen voor productie-uitdagingen starten vanuit een grondige analyse van het proces. Dit is de kracht en expertise van Absolem ProlLab. Oprichter en CEO Ank De Wilde, verwoordt het zo: “Ons motto is Make one, make a good one, make lots of good ones. We kunnen een prototype ontwikkelen, dat helemaal op punt zetten en ook onderzoeken hoe we die geperfectioneerde versie zo efficiënt mogelijk kunnen upscalen naar massaproductie. Dat kan gaan over een led-lampje, maar ook over een speciale verbinding voor injectienaalden. Met onze lasers kunnen we die producten lassen, versnijden, aan elkaar bevestigen. Onze laserexperts zijn keien in het oplossen van problemen en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.”

“Ons motto is Make one, make a good one, make lots of good ones. We kunnen een prototype ontwikkelen, dat helemaal op punt zetten en ook onderzoeken hoe we die geperfectioneerde versie zo efficiënt mogelijk kunnen upscalen naar  massaproductie.” – Ank De Wilde

Pippi Langkous in laserland

 

Het belangrijkste bij de opstart is de jarenlange ervaring en ruime expertise van drie ex-Philipsmedewerkers. Jurgen Adriaensen, Dirk Govers en Peter Geudens zetten met vol enthousiasme hun schouders onder de uitbouw van Absolem ProLab. Hun knowhow en drang om te experimenteren zijn de geheime wapens van Absolem ProLab. Mede-oprichter en business development manager Pieter Brabants ziet in hun aanpak een verrassende parallel: “Ik heb het nog nooit gedaan maar ik denk wel dat ik het kan, zei Pippi Langkous. Wel, dat typeert ook Absolem. We gaan niet altijd weten waar we aan beginnen. Maar dat maakt onze zoektocht naar beter, sneller, efficiënter spannend en plezant.”

“We gaan niet altijd weten waar we aan beginnen. Maar dat maakt onze zoektocht naar beter, sneller, efficiënter, spannend en plezant.” – Pieter Brabants

Werk-na-werk voor ex-Philips medewerkers

 

Inge Bruynooghe, plantmanager van Philips Lighting is blij met de doorstart: “Door mee te werken aan initiatieven als dit creëren wij werk-na-werk. De sector van de conventionele verlichting heeft klappen gekregen. Maar onze knowhow die wij bij Philips Turnhout opbouwden blijft intact en ongeëvenaard. Jurgen, Dirk en Peter hebben in het verleden voor andere bedrijven al mooie dingen ontwikkeld en ontdekt. Dat gaan ze voor de klanten van Absolem ProLab nu ook doen. Het laserlab van Philips Lighting in Turnhout heeft er mee voor gezorgd dat ons bedrijf de wereldleider in professionele verlichting is. Het is bij hen in goede handen.”

“De knowhow die wij bij Philips Turnhout opbouwden blijft intact en ongeëvenaard. Het is bij ProLab in goede handen.” - Inge Bruynooghe

Vlaanderens meest productieve km² als thuisbasis

 

Absolem Engineers is gehuisvest in Mechelen. Absolem ProLab gaat echter werken vanuit OMC, de Open Manufacturing Campus op de Philips-site in Turnhout. OMC heeft de ambitie om Vlaanderens meest productieve km² te worden. Absolem ProLab draagt graag zijn steentje bij aan de verwezenlijking van die ambitie. Marc Corthout van de vzw OMC vindt de komst van Absolem alvast schitterend nieuws: "Deze site biedt unieke mogelijkheden om de knowhow van Philips over te zetten naar andere maakbedrijven. Absolem wil een brug slaan tussen de kennis die hier zit en andere bedrijven in Vlaanderen. Ik zie daar veel potentieel in”.

Toch nog vragen?
Wil je Absolem ProLab bezoeken? Meer info?

DEEL DIT BERICHT OP

GERELATEERDE BLOGBERICHTEN
RECENTE BERICHTEN